Животни

Се оженил волкот со лисицата и им се родило прасе…

Се оженил волкот со лисицата и им се родило прасе.

Оди гордиот татко да често во шумската кафана и животните откако се подмапиле малку, собрале храброст и почнале да го боцкаат:

– А бе Волчо, ти – сив, јак, крвожеден, Лиса – нежна, црвена, грациозна… од каде на каде ви се роди тоа прасе бе?!

Вокот збеснал, летнал низ шумата и со еден шут ја разбил вратата на својата куќа.

– Ти мори, црвена к*рво, од каде го роди ова прасе?!

Лисицата ги ставила рацете на половината, го гледа волкот одозгора до долу и почнува:

– Како прво и прво, не сум црвена, туку махагон, како второ, не сум к*рва, туку јавна личност, и како трето, кога секоја вечер ми се враќаш пијан како свиња, тигарче ли сакаш да ти родам а?!