во ,

Зошто Сократ бил мудар?


Во Стара Грција, Сократ важел за човек кој го цени знаењето. Еден ден познаник му пришол и му рекол: „Знаеш ли што слушнав за твојот пријател?“

„Чекај малку“, му одговорил Сократ: „Пред да ми кажеш било што, сакам да ти направам мал тест. Се вика тест со троен критериум.“

„Троен критериум?“, запрашал познаникот.

„Токму така“, продолжил Сократ: „пред да почнеш да ми кажуваш било што за мојот пријател, би можел за момент да размислиш дали тоа задоволува одредени критериуми.“ Првиот критериум е „вистина“. „Дали си потполно сигурен дека тоа што сакаш да ми го кажеш е вистина?“

„Не“, одговорил познаникот, „само што слушнав и…“


„Добро“, рекол Сократ: „значи, не си потполно сигурен дали е тоа вистина или не. Да видиме сега следниот критериум „добро“. Дали тоа што сакаш да ми го кажеш е нешто добро?“

„Не, напротив…“

„Значи“, продолжил Сократ: „сакаш да ми кажеш нешто лошо за него, а не си сигурен дали е точно. Се уште можеш да поминеш на тестот, затоа што има уште еден критериум – „корист“. Дали тоа што сакаш да ми го кажеш за мојот пријател, ќе ми биде корисно?“

„Не, не баш.“

„Па“, повторно рекол Сократ: „Ако тоа што сакаш да ми го кажеш можеби не е вистина, за мојот пријател не е добро, а за мене не е корисно, зошто воопшто би ми кажал такво нешто?“

Ете зошто Сократ бил голем мислител и ценета личност во Стара Грција.

Ова исто така објаснува зошто никогаш не дознал дека пријателот спие со жена му.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Како би изгледале некои од најголемите историски личности кога би живееле во 21 век

16 Прстени кои се толку воодушевувачки што ќе посакате да добиете предлог за брак