во ,

И дадов лажен клуч од куќата на свекрвата и ја посрамотив пред целото семејство

Реклама

Да се справите со границите во семејството може да биде тешко, особено кога станува збор за блиски роднини. Една наша читателка ја сподели својата приказна за нејзината наметлива свекрва која постојано се појавувала непоканета, користејќи резервен клуч за итни случаи. По премногу блиски средби, таа одлучи да го замени клучот со лажен. Вистината излезе на виделина пред целото семејство.

Читателката ни испрати порака

Извинете се на вашата свекрва

Ситуацијата веќе е откриена, па признајте го лажниот клуч и извинете се за начинот на кој излезе на виделина. Јавното посрамување не беше најдоброто решение. Објаснете зошто и дадовте лажен клуч, велејќи нешто како: „Се чувствував непријатно со вашите ненајавени посети, особено по тоа што се случи.“ Спомнете ја ситуацијата со голотијата на кратко, без да навлегувате во детали.

Не попуштајте на нејзините барања

Во ред е да го приоритизирате вашето чувство на удобност и приватност во вашиот дом. Ненајавените посети, особено оние што довеле до непријатни ситуации како „инцидентот со голотијата“, можат сериозно да го нарушат тој осет за сигурност. Имате право да одлучите кој влегува во вашиот дом и кога. Постојаниот стрес и чувството на несигурност во сопствениот дом можат да имаат негативно влијание врз вашето ментално здравје.

Продолжете понатаму

Наместо да се задржувате на минатото, нагласете ја вашата желба за подобро решение. „Ја ценам добрата врска со вас, но исто така ми е потребно да се чувствувам сигурно во сопствениот дом. Можеме ли да разговараме за поставување на некои граници за идните посети?“

Споменувањето на минатото и играњето на вината само ќе ги влоши работите. Не одбивајте ги посетите туку така. Понудете алтернативи што ви се удобни.

Побарајте поддршка од вашиот сопруг

Не се обидувајте да се справите сами. Отворено и искрено разговарајте со вашиот сопруг за тоа како ненајавените посети на неговата мајка ве прават да се чувствувате. Објаснете ги вашите грижи и најдете решенија заедно. Вашиот партнер може да биде ваш најголем сојузник во поставувањето граници и комуницирањето со вашата свекрва.


Не очекувајте вашата свекрва да се прилагоди преку ноќ. Бидете трпеливи и доследни со вашите граници, и се надеваме дека таа ќе се промени.

Кога нешто лошо ќе се случи, тоа може да нè доведе до одлуки кои целосно ни го менуваат животот.

Една од нашите читателки имаше син кој сонуваше да го пропатува светот, но нешто лошо му се случи. За да ги исполни соништата на својот син, таткото реши да ги искористи средствата за колеџ за патување. Сега, неговата сопруга сака развод поради таа одлука.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Зетот го прашува докторот за здравјето на тештата…

Таткото го прашува синот…