во ,

Нетипични пронајдоци, чија цел е позната на малку луѓе

Во обична куќа наследена од вашата баба, можете да најдете извонредни работи. Или наидете на извонреден уред додека сте на одмор во странска земја. Чудните предмети, уреди, инженерски решенија, па дури и живи суштества ја возбудуваат фантазијата и ја будат љубопитноста, бидејќи не е секогаш јасно што е пред вас. Луѓето на Интернет споделуваат фотографии од таквите наоди и си помагаат меѓусебно да ја одредат целта на мистериозните предмети. Проверете сами: дали можете веднаш да погодите за што служи секој од овие предмети?

1. „На одмор во Канкун во близина на пристаништето ги видов овие работи“

Тоа се вештачки гребени. Тие се користат за еколошки цели.

Реклама

2. „Мојот пријател го најде овој клуч во куќата на неговиот дедо“

Тоа се ножици за сечење цигари со марихуана.

3. „Мојот пријател го најде ова во продавница за ситни производи. Некои идеи? 

Станува збор за кинески држачи за стапчиња за јадење. Зошто има повеќе дупки? Факт е дека кога стапчињата се нови, тие се залепени заедно.

4. Невообичаена чаша. Која е нејзината цел?

Ваквите чаши се користеле кон крајот на XIX и почетокот на XX век во болниците за пиење на пациенти кои не можеле да седат. Богатите викторијански семејства имале такви чаши дома од кои би можеле да пијат болни членови на семејството.

5. „Отидов на риболов на Филипините и го фатив ова чудовиште. Каков вид на ѕвер е ова? 

Тоа е полихетен црв. Најголем дел од претставниците се жители на морските води.

6. Зошто на оваа вилушка и недостасува парче?

Ова е специјална вилушка за колачи (за десерти). Страната со парчето што недостасува е поцврста и се користи како нож за отсекување на парче десерт.

7. Која е намената на овој сад во близина на шпоретот?

Ова е сад за маснотии. Овде можете да ставите месо за да се исцеди маснотијата. Или, напротив, можете да го наполните садодт со маснотии и да го користите во готвењето.

8. „Тетка ми го најде ова нешто“

Ова е прибор за масло.

9. На лицата на оваа коцка се испишани различни тежини. За што е?

Ова е мерна коцка што шанкерите ја користат за мерење на волуменот на течноста.

10. Какви се овие чудни „ножици“ со петел и кругови на крајот?

Ова е уред за сечење на „врвот“ на јајцата.

11. На оваа кошула долниот копче има хоризонтална дупка за закопчување, а другите се вертикални

Вертикалните отвори за копчиња се отвораат под напнатост, а хоризонталните отвори за копчиња поцврсто го држат копчето. Бидејќи долното копче има максимална напнатост кога седиме, отворот за копче за него е направен хоризонтално. Сепак, потешко е да се вметне копче во таква дупка за копче, па остатокот се прави вертикално.

12. „Го најдов во нашата штала. Стаклени прачки со малку течност“

Ова се ситни шишиња парфеми. Денес ги нарекуваме тестери.

13. „Мојата мачка го донесе ова. Живееме во Австралија“

Ова е гуштер наречен молох. Во англиската верзија најчесто се среќава под името Thorny devi, што значи „трнлив ѓавол“. Тие живеат во Австралија.

14. „Ја наследив оваа метална сфера“

Ова е стар фенер од китоловен брод. Патем, чини многу пари.

15. „Видов чуден авион на аеродромот во Лондон“.

Се користи за обука на пожарникарите на аеродромите.


Кул Маици: -20% Попуст
Бесплатна достава над 2000 ден.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

15 Познати личности кои имаат обратен процес на стареење

Брус Вилис прави се за на своите деца да им го овозможи среќното детство кое никогаш го немал, и покрај неговата здравствена состојба