во , ,

Откриена е мистеријата за настанувањето на сибирскиот кратер

Минатата година се појави масивен кратер во сибирската тундра – тоа беше голем издув на метан што фрлаше мраз и камења наоколу, со пречник од околу сто метри, зад кој остана огромна дупка. Тоа беше 17-ти ваков феномен на полуостровот Јамал и Гида, а првиот беше забележан во 2013 година, а оттогаш научниците се обидуваат да откријат како потекнуваат.

Се сметаше дека некако се поврзани со климатските промени, а благодарение на беспилотните летала и вештачката интелигенција, конечно, имаме неколку одговори.

“Новиот кратер е уникатно сè уште добро сочуван, бидејќи површинската вода сè уште не е акумулирана во самиот кратер додека го истражувавме. Ова ни овозможи детално да го истражуваме”, рече Евгениј Чувилин, кој е на чело на истражувачкиот тим од Сколково – Москва.

Ова беше прв пат научниците да можат да се приближат до кратерот со дрон, односно да ги истражат неговите длабочини, искачувајќи се до 10-15 метри под земја. Направени се околу 80 фотографии, па врз основа на нив е направен 3Д модел на самиот кратер. Благодарение на тоа, научниците горе-долу добија потврда за тоа што мислеле досега. Метанскиот гас се создава во празнина во мразот, што предизвикува експлозија што создава огромни дупки во површината на почвата. Сепак, сè уште е нејасно од каде потекнува метанот. Би требало да дојде некаде од длабоките слоеви на Земјата, но нема потврда.

Чувилин исто така објасни дека кратерите не се појавуваат случајно во овој период од годината, бидејќи голема количина на сончева светлина стигнува до почвата, што ги загрева горните слоеви на почвата, што доведува до промени во нивните својства и однесување. Иако во светот нема многу живот на места каде што се појавиле кратери, тие сепак претставуваат опасност за помалобројното население.

Што мислиш?

28 Поени
Upvote Downvote

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Што работат најинтелигентните луѓе во светот?

Едноставна детска задача намачи многу возрасни – го знаете ли решението?