во ,

Јужнокорејското вештачко сонце е пожешко од ѕвезда и постави нов рекорд

„Вештачкото сонце“ на Јужна Кореја постави нов светски рекорд откако гореше 20 секунди на повеќе од 100 милиони степени. Наречена „Корејско суперспроводливо напредно истражување Токамак“, машината е реактор на фузија каде јони и електрони се загреваат и одделуваат и моментално се наоѓа во Центарот за истражување на Корејскиот институт за енергетска фузија (KFE).


Претходните уреди за фузија не беа во можност да ја загреваат плазмата до таа температура за тој временски период. Претходниот рекорд го постави уредот во 2018 година откако гореше осум секунди.

За оние од вас со „ненаучен мозок“ како нас, плазмата е „прегреана материја“ што станува толку жешка што „електроните се откинуваат од атомите што формираат јонизиран гас“, според Центарот за плазма за наука и фузија на Институтот за технологија во Масачусетс.

За да се рекреираат реакциите на соединување на сонцето, треба да се стават изотопи на водород во KSTAR за да се создаде плазма состојба што предизвикува раздвојување на јони и електрони. Јоните тогаш мора да се загреваат и да се одржуваат на екстремно високи температури.

Јонг-Су На, професор на одделот за нуклеарно инженерство на Националниот универзитет во Сеул, додаде: „Успехот на експериментот КСТАР во долгата операција со висока температура со надминување на некои недостатоци на режимите ИТБ нѐ носи чекор поблизу до развојот на технологии за реализација на енергијата на нуклеарната фузија.“

Според Индипендент, целта е КСТАР да постигне функционирање 300 секунди на температура поголема од 100 милиони степени, со надеж дека ова ќе се постигне до 2025 година.

Реакцијата, која го имитира она што се случува на Сонцето, може потенцијално да обезбеди моќен и неограничен извор на чиста енергија. Ова би се постигнало со ослободување на огромни количини на енергија што може да се претвори во електрична енергија.

Навалица Ви препорачува

KICK IT Чорапи

1,050 ден.

Што мислиш?

24 Points
Upvote Downvote

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Кубици снег, поларна светлина, украси од мраз – Лапонија е вистинска снежна бајка

6 Знаци кои прават јасна разлика помеѓу добриот и лошиот татко