во , ,

10 Работи по кои јапонските домови се разликуваат од македонските


Јапонската култура значително се разликува од она што ни е познато нам. За учтивоста на Јапонците се зборува ширум целиот свет, а нивниот минималистички начин на живот навистина е за восхит. Дури и традиционалната јапонска кујна е многу поразлична од храната на којашто сме навикнати ние.

Минимализмот се забележува и во домовите – јапонските станови и куќи секогаш изгледаат средено, а секој дел од просторот е искористен најефикасно.

Многу Јапонци спијат на дебели памучни душеци кои се поставуваат на земјата. Овие душеци можат да се тргнат во текот на денот, така што ослободуваат многу голем простор. Дури и во многу хотели ќе најдете душек наместо кревет.

Наместо ходник, во домот имаат „генкан“

Во јапонските домови, пред влезната врата се наоѓа мал простор кој го нарекуваат „генкан“. Ова е место каде што ги соблекуваат и каде што ги чуваат чевлите.


Најчесто, просторот е поставен малку пониско и е одделен од другиот дел на домот со праг, така што прашината од обувките нема да се разнесе низ целиот дом.

Правоаголни тавчиња за омлет

Додека ние користиме кружни тавчиња за речиси сè, Јапонците преферираат да го прават омлетот во правоаголно тавче.

Многу кујни имаат скриен простор на подот

Во многу јапонски кујни има мал простор на подот кој се користи за складирање храна, пијалаци или што било. На овој начин се заштедува многу простор.

Повеќето Јапонци користат машина за перење и сушење

Наместо посебна машина за перење и посебна сушара, Јапонците најчесто инвестираат во машина што ги прави и двете. Мислењата за овие машини кај нас се има поделени. Некои ги користат, а некои се одлучуваат за две посебни.

Мијалник врз казанчето во тоалетот

Идејата зад овие мијалници е едноставна – кога се миете раце, водата од чешмата го полни казанчето, и потоа може да се искористи за пуштање вода во тоалетната школка. На овој начин се заштедува вода.

Во кадата често нема чешма

Кај Јапонците, дури и бањањето е поразлично од она на коешто сме навикнати. Кога сакаат да си ја наполнат кадата, Јапонците прво се тушираат, па лежењето во када им е повеќе за релаксација.

Истовремено, кадите направени за ова намена немаат чешми и во помодерните тоалети се полнат од посебен одвод, а температурата можете да ја регулирате сами.

Многу кујни немаат голема рерна како кај нас

Големите рерни што ги има во речиси секоја кујна кај нас се реткост во јапонските домови. Најчесто Јапонците имаат микробранова печка со повеќе функции, а некогаш имаат и мала рерна за печење риба.

Речиси сите имаат апарат за правење ориз

Оризот е едно од основните јадења во Јапонија, па не е ни чудно што речиси секој дом е опремен со посебен апарат за негово приготвување.

Никој не користи машина за садови

Бидејќи јапонските кујни се мали, ретко кој купува машина за миење садови. Истовремено, јапонците веруваат дека „рачното“ миење садови е секогаш поефикасно, па овие машини ги гледаат како бескорисни.

Hand washing up dishes.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

10 Работи за кои луѓето најмногу лажат на Инстаграм

10 Факти за животот во Бангладеш: Природни катастрофи, ужасни патишта