во , , ,

18 Кујнски уреди чијашто намена не изненади денес


На кој не му се случило да најде некаде одреден предмет, чија цел е мистерија. И не би било проблем да се работи за некои комплицирани технички апарати, но кога не разбирате на што да прикачите едноставен кујнски уред, се чувствувате чудно.

„Каква е оваа сребрена сфера? Се отвора, внатре има метална плоча со дупки“.

Одговор: „Ова е англиско апарат за мафини. Го полните дното со топла вода, ставате горилник за алкохол, ги ставате кексите одозгора и пареата ги одржува топли“.

„Пронајдено во кујната на роднина. Долг околу 45 см. Крајот е направен од тежок метал“.“

Одговор: „Тоа е еден вид скара. Го загревате на оган додека пакот не се загрее, а потоа го користите за пржење шницли, леб…“


Тежок, метален предмет пронајден меѓу стариот кујнски прибор.

Одговор: „Големиот алат е дизајниран за кршење обивката од јастог или рак, како и ореви. Со помош на помалите се вади месото од внатре.

„Каков е овој пластичен кујнски апарат?“

Одговор: „Тоа е отворач за конзерви што имаат прстени. Ја ствате куката под прстенот за да го подигнете.“

„Имате ли идеја зошто има отвор во тој керамички сад?“

Одговор: „Тоа е сепаратор за јајца. Ако засекот е направен правилно, овие работи функционираат многу добро. Треба да земете едно јајце, да го скршите во сад и да го навалите за да ја истурите течната белка. Жолчката ќе остане внатре.

„Пронајдено во кутија со кујнски прибор во антикварница. Дали имате идеја за што служи овој чуден прекрасен предмет?“

Одговор: „Тоа е држач за сапун. Можете да ставите голема лента сапун или остатоци во кафезот и да го исплакнете во вода за да направите раствор од сапун за садови или нешто слично.

„Можеби кујнски прибор. Пронајдено во Германија“.

Одговор: „Тоа е медена лажица. Куката од страна не дозволува да се лизне во тенџерето“.

„Го најдов во кујната во продавницата, но немам поим што всушност можете да се готви со него“.

Одговор: „Овој предмет е за печење пченка“.

„За што служи таа сребрена лажица со чудна форма?“

Одговор: „Оваа лажица е за мерење на чајот, вадење од кутијата и пренесување во чајникот. Се користел од крајот на 18 век до средината на викторијанската ера.

„За што служи тој метален кујнски апарат со пружина и прстени?“

Одговор: „Тоа е за пржени јајца. Скршете ги јајцата во него и потоа турнете ја рачката за да ги спуштите во зовриената вода“.

Веројатно кујнски апарат.

Одговор: „Тоа е цедалка за цитрус“.

„Дрвен пружински механизам пронајден во стара кујна“.

Одговор: „Тоа е преса за масло. Печатот овозможува на пазарен ден да знаете чие масло купувате. Жените сами правеле и продаваа путер за да заработат пари“.

„Баба ми наиде на ова нешто во кујната. Не може да се сети за што е. Баба ми живееше во Јапонија, на уредот има хиероглифи“.

Одговор: „Ова служи за изработка на цвеќе од јајца“.

„Нешто од нашата кујна, не сме сосема сигурни што е тоа.“

Одговор: „Тоа е нож за тесто“.

„Дрвен чешел со 5 заби. Можеби тоа е чешел? Кујнски прибор?“

Одговор: „Служи за да се размеша салатата“.

„Тие седат во кујнската фиока со векови, но ние никогаш не сме сфатиле како да ги користиме“

Одговор: „Зелената е за лупење банани“. Синото е лупач на портокал. Со предниот заб можете да исечете линии во кората, а со опашката можете да ја олупите“.

„Нешто што отсекогаш сум го имал во кујната, но не знаев како да го користам.“

Одговор: „Служи за да се отстранат зрната од пченка“.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Дедо попе, јас се лизнав, те молам прости ми ги гревовите…

17 Актери кои и покрај годините продолжуваат да блескаат на екраните