во , ,

18 Предмети кои тешко се препознаваат дали се богатство или ѓубре


Животот е полн со неочекувани откритија: семејното наследство чувано во комодата на баба може да биде обична ситница или неописниот прстен пронајден случајно во градината, скапоцен камен од викторијанската ера.

Не е лесно веднаш да препознаете што ви паднало во раце – обично ѓубре или нешто навистина вредно. Невозможно е да знаете сè на светот, а не е неопходно кога имате Интернет при рака, каде што секогаш можете да добиете одговор на секое прашање.

Сребрени предмети. Веројатно од крајот на XIX – почетокот на XX век. За што се користеле?

Ова е комплет за сервирање сладолед.

Што е оваа нешто? Приврзок со скапоцени камења?


Оваа е само закачалка за торби.

„Немам поим што е оваа работа“.

Дел од визир за стара камера.

Сјаен метален предмет исфрлен на плажа. Има натпис, очигледно на арапски. Изгледа како злато, но внатре е сребрено.

Тоа е шише од парфем.

„Го најдов додека работев во градината. По чистењето се покажа дека е необичен прстен“.

Ова е ран викторијански прстен од 1820-1840-тите. Обично прстените биле направени од злато и покриени со црн емајл.

Изгледа како дијамантски прстен прикачен на златна основа.

Ова е само украс кој се прикачува на капакот на телефонот.

Што е ова нешто?

Ова е сувенир – шкафче за фотографии за бебиња. Сребрените предмети се традиционални подароци за крштевки за деца и станаа популарни за време на викторијанската ера.

Овој скапоцен камен дојде со футролата за телефон.

Ова е капаче против прав за приклучокот на слушалките.

„Малиот скапоцен камен што испадна од моето шише со сос“.

Тоа е само кристал на сол.

„Ја добив оваа работа. Каков е овој механизам?“

Џебен часовник со октопод во стил на Steampunk.

„Го најдов додека го шетав кучето. Можеби е злато?“

Не, тоа не е злато, тоа е пирит. Забележете ги малите коцки на неколку места и кревките области. Златото не се крши, пиритот се крши.

„Сестра ми го најде ова во стар шкаф. Никој не знае што е тоа и како се нашол таму“.

Ова е винтиџ копче со скапоцени камења.

Прстен налик на скапоцен камен со метално стебло. Можеби некој вид алатка за накит?

Ова е подесувачки прстен за дувачки инструмент како што е труба.

Што е тоа нешто? Мал сад со златна лажица во форма на опашка.

Ова е шејкер за сол и во него можете да складирате зачини.

„Баба ми ми го подари овој ѓердан пред многу години. Луѓето постојано ме прашуваат што е тоа“.

Тоа е само сувенир од Колумбија.

Се прашувам што значат овие ознаки?

1873–1898, Санкт Петербург, Русија Мислам дека е дел од рачката на лажица за сервирање.

„Овие прстени ги најдов во куќата на баба ми и дедо ми. Ми кажаа дека се кралски, донесени од муслиманска земја“.

Таквите прстени често се продаваат на туристи. Тие речиси и да немаат врска со кралското семејство. Имам 5 слични прстени.

„Најдов камче на патот во селото на баба ми. Што би можело да биде?

Стакло од морето, како дете на плажа најдов еден куп од овие парчиња од зелени и кафени шишиња. Однеси го кај златар, тој ќе ти направи пиратска обетка.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Страшен град! Какви улици, какви продавници!

17 Фотографии кои докажуваат дека совршената снимка зависи од вистинскиот момент