во ,

20 Најпопуларни слики од западната уметност што треба да ги знае секој од општа култура


Не треба да бидете експерт за историја на уметност за да имате некакво познавање од оваа област. Уметноста е насекаде околу нас – слики, скулптури, музика, филмови, книги… па добро би било да имаме барем некаков познавање за нејзината историја.

Уметноста на западот почнува да цути најмногу после италијанската ренесанса, и оттогаш добила секакви облици и медиуми преку кои уметниците се изразуваат.

Овојпат ќе се фокусираме само на сликите од западната уметност, и тоа од периодот на ренесансата, па сè до надреализмот.

Во продолжение се најважните уметнички слики што би требало да ги знаете:

Италијанска ренесанса

Сандро Ботичели – Раѓањето на Венера (The Birth of Venus), 1484-1486


Леонардо да Винчи – Мона Лиза (The Mona Lisa), 1503-1506

Микеланџело – таванот во Систинската капела, 1508-1512

Барок

Диего Веласкез – Дворски дами (Las Meninas), 1656-1657

Холандска златна ера

Рембрант – Ноќна стража (The Night Watch), 1642

Јоханес Вермер – Девојката со бисерна обетка (The Girl With a Pearl Earring), 1665

Романтизам

Теодор Жерико – Сплавот Медуза (The Raft of the Medusa), 1818-1819

Ежен Делакроа – Слобода на барикадите (Liberty Leading the People), 1830

Реализам

Едуар Мане – Појадок на трева (Le Déjuner sur l’herbe), 1863

Импресионизам

Клод Моне – Импресија, изгрејсонце (Impression, Sunrise), 1872

Пјер Огист Реноар – Забава во Мулен де ла Галет (Bal du Moulin de la Galette), 1876

Пост-импресионизам

Ван Гог – Ѕвездена ноќ (The Starry Night), 1889

Жорж Пјер Сера – Недела попладне на островот Ле Гранд Жат (A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte), 1884-1886

Експресионизам

Едвард Мунк – Врисок (The Scream), 1893

Кубизам

Пабло Пикасо – Госпоѓиците од Авињон (Les Demoiseles d’Avignon), 1907

Марсел Дишан – Голотија што слегува по скали (Nude Descending a Staircase, No. 2), 1912

Пабло Пикасо – Герника (Guernica), 1937

Надреализам

Салвадор Дали – Долготрајноста на спомените (The Persistence of Memory), 1931

Фрида Кало – Двете Фриди (The Two Fridas), 1939

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

10 Факти за животот во Бангладеш: Природни катастрофи, ужасни патишта

Пред VS. После: Повредени и изгладнети животни и фотографии после нивното закрепнување