во , ,

Направив голема сцена на роденденската забава на мојот син – Но не се каам

Реклама

За само неколку моменти, весел собир може да се претвори во непријатна ситуација. Паулина, млада мајка, се најде бесна поради изборот на подарок на нејзината свекрва на роденденската прослава на нејзиниот син. Бесот ја совлада, поттикнувајќи ја на брза реакција. Паулина се обрати да го сподели своето несреќно искуство и да побара мислење.

Ова е писмото на Паулина.

Еве неколку совети кои се надеваме дека ќе бидат корисни.

Размисли и преиспитај се.

Земи малку време да размислиш за твоите чувства и настаните што се случија. Размисли зошто реагираше така и како тоа можеби влијаеше на атмосферата на забавата.

Откако ќе ги процесираш твоите емоции, разговарај со твојот сопруг за ситуацијата смирено и конструктивно.

Извини се и објасни.

Иако се чувствуваш оправдана во твоите постапки, размисли за тоа да се извиниш на твојата свекрва за јавното покажување на фрустрација. Сепак, придружи го ова извинување со јасно објаснување зошто се чувствуваше повредено и како нејзините постапки ти влијаеа.

Објасни го твојот став и изрази ја твојата желба за меѓусебно разбирање и почит во идните семејни интеракции.

Побарај посредување или советување.

Ако тензиите меѓу тебе, твојот сопруг и твојата свекрва продолжат, размисли за барање помош од неутрална трета страна, како советник или посредник.

Професионалец може да помогне во олеснување на продуктивни разговори, посредување во конфликти и воспоставување на поздрави комуникациски модели во семејната динамика.

Поврати ја довербата и комуникацијата.


Работи кон обновување на довербата и отворената комуникација во твојата семејна единица. Поттикнувај средина каде секој се чувствува слушнат и ценет, и каде конфликтите можат да се решаваат со почит и конструктивност.

Охрабрувај редовни семејни дискусии за изразување на незадоволства, благодарност и зајакнување на меѓусебната поддршка и разбирање.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Влегува жена вознемирена во аптека…

Влетува пензионер во аптека…