во ,

Одбивам да и дозволам на биолошката мајка на ќерка ми да ја запознае

Реклама

Посвојувањето им овозможи на многу возрасни лица да ја исполнат својата желба да станат родители, додека обезбедуваат љубовни семејства за децата. Главниот лик и нејзиниот сопруг сакаа да имаат уште едно дете, но очекуваната бременост никогаш не се случи. Животот им подготви неочекуван пресврт, и така тие станаа чувари на својата внука. Сепак, сега се соочуваат со значаен семеен проблем.

Првиот чекор е да се започне асертативна комуникација со сите вклучени страни. Целта е да се дојде до договор, приоритетизирајќи го благосостојбата на детето над се.

Кога Ерика забремени, и таа и вашиот син беа тинејџери и неподготвени за родителство, што ги доведе до одлука за посвојување. Меѓутоа, нивните околности сега се променети, бидејќи се возрасни и можеби имаат различен поглед на ситуацијата. Разбирањето на нивните долгорочни намери е важно, надвор од само „посетување“ или „средби“ со детето.

– Сфатете го вашето стравување за откривање на посвојувањето на вашата ќерка. Разбираме дека сакате да ја заштитите, но со оглед на вклученоста на повеќе страни, клучно е да разговарате со неа пред некој друг да го стори тоа. Ако дознае од некој друг, последиците можат да бидат посериозни, што може да доведе до негативни емоции кон нејзините биолошки родители и вас.

– Иако не можеме прецизно да ги идентификуваме причините зад емоционалните предизвици на вашата ќерка, вреди да се разгледа дека посвоените деца често можат да доживуваат емоционални тешкотии поврзани со нивната разделба од нивните биолошки мајки, дури и ако биле посвоени како доенчиња. Деветте месеци поминати во утробата на мајката создаваат почетна врска и поврзаност. Разделбата при раѓање може да остави трајни емоционални отпечатоци. Признавањето на оваа ситуација и промовирање на отворена комуникација може значително да му помогне на детето во справување со нивните емоции.

– Иако вашата ќерка можеби физички личи на вас, со оглед на тоа што е биолошко дете на вашиот син, тоа можеби нема да биде доволно за да ги спречи нејзините сомнежи и внатрешни прашања. Фактори како разликата во возраста помеѓу вас и другите родители или коментари од други деца или луѓе во вашето окружување може потенцијално да ја збунат и да предизвикаат прашања.

За да им помогнете на децата да го разберат и интегрираат концептот за посвојување природно, експертите советуваат започнување на разговорите околу возраста од 5 или 6 години. Потоа, како што се појавуваат прашања, тие треба да се одговорат искрено, користејќи објаснувања соодветни на возраста. Еве некои од причините зошто е важно и корисно децата да бидат информирани за нивната ситуација со посвојување:

– Децата имаат основно право да ја знаат својата животна приказна. Криењето на оваа информација може да им одземе дел од нивниот идентитет, заедно со важни детали за нивната генетика, социјална позадина и етничка припадност.


– Децата бараат доверливо и сигурно семејство на кое можат да се потпрат. Ако нивното семејство ги измами или крие информации од нив, тоа може да доведе до чувства на изолација и неразбирање.

– Обработувањето на оваа тема на природен начин е клучно за нивниот емоционален развој. Им овозможува да ги разберат и артикулираат своите мисли и емоции, додека добиваат емпатија и љубов од најблиските.

Посвојувањето може да донесе радост и исполнетост во животот на многу семејства, но исто така може да донесе и предизвици. Природниот и искрен пристап кон оваа тема може да помогне во справувањето со тие предизвици и да обезбеди емоционална поддршка за сите вклучени страни.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Седат двајца луѓе во кафана на 14-от кат од една зграда…

Чувала една баба сама на село 2000 овци…