во , ,

Според експертите, ако имате премногу пријатели може да има негативно влијание врз вашето ментално здравје

Реклама

Добриот пријател стои покрај вас кога се соочувате со тешки животни околности. Според експертите, имањето премногу пријатели може да биде штетно за вашето ментално здравје – постои врска што вклучува анксиозност и депресија. Да се има еден солиден и доверлив пријател кој верува во и ги споделува вашите цели и верувања, е значително подобро отколку да бидете опкружени со луѓе кои всушност не ви се потребни.

1. Имате помалку време за себе.


Проблемот со тоа што имаш голем број пријатели е тоа што му недостига еден критичен аспект: рамнотежа. Наоѓањето време за дружење со вашите пријатели може да биде тешко со бурните распореди на сите. Ако сте повеќе загрижени да им угодите или да ја преуредите вашата агенда за да ги приспособите, вашето пријателство може емоционално или физички да ве исцрпи и на крајот ќе се препуштите себеси.

Создавањето живот одвоен од вашите пријатели е важен дел од личниот раст. Кога имате многу малку познаници, ќе ви биде полесно да ги дефинирате вашите приоритети. Како резултат на тоа, ќе се фокусирате повеќе на сопствениот развој. Оние кои ве сакаат ќе ги почитуваат вашите граници кога станува збор за поминување време сами.

2. Ќе бидете постојано под притисок да ги исполните очекувањата на другите.


Стресот и очекувањата може да произлезат од неколку фактори, обично од луѓе кои можат да предизвикаат напнатост и анксиозност. За да бидете признати како „пријател“, повеќето луѓе очекуваат да бидете таму во нивниот секојдневен живот, без разлика дали преку состаноци, телефонски повици или СМС пораки. Сепак, многу од нив на крајот губат интерес за одржување на нивната врска.

Пријателството повлекува некои вродени должности и очекувања. На луѓето кои имаат многу пријатели, особено, може да им биде предизвик да бидат во тек со нивните обврски. Одржувањето на група пријатели ги намалува вашите вредни општествени ресурси, што ве прави помалку способни да бидете добар пријател.

3. Поголемиот дел од времето се чувствувате осамено.


Ако мислите дека имате многу пријатели во вашиот живот, веројатно имате премногу познаници, а тоа само ве подготвува за осаменост. Осаменоста не е нужно резултат на тоа што сте сами, но почесто е резултат на тоа што сте опкружени со луѓе со кои не поминувате таканаречено „квалитетно време“. Без оглед на тоа колку се блиски вашите пријатели со вас или колку се грижат за вас, тие можеби не секогаш сфаќаат низ што поминувате.

Кога станува збор за долгорочни пријателства, од клучно значење е да се постават граници. Со нивно прифаќање, постигнуваме 2 цели: се ослободуваме од луѓето кои не ни се потребни и престануваме да се чувствуваме осамени. Како резултат на тоа, вашите преостанати пријатели ви се исто толку лојални како и вие на нив.

4. Може да наидете на лажни пријателства.


Нема пријателство за кое вреди да ја ставите вашата ментална благосостојба на линија. Сепак, важно е да го заштитите вашето емоционално здравје. Да се утврди кои се луѓето во вашиот внатрешен круг е од клучно значење за да се намали вашата листа на вистински пријатели. Меѓутоа, оние за кои верувавте дека се ваши пријатели, може да испаднат дека се ваши „непријатели“.

Овој тип на пријател може да изгледа дека сака да успеете на површината, но всушност, тие ќе зборуваат за вас и ќе ви завидуваат на вашите достигнувања зад грб.
Многу поединци може да испаднат како непријатели – колку повеќе поединци се занимавате, толку се поголеми шансите тие да бидат лажни пријатели.

5. Не сите ве познаваат подлабоко.Познавањето на многу луѓе може да биде корисно, а важни се познаниците од доверба. Сепак, не мора да бидете пријатели само затоа што се согласувате со некого. Пријателите ве прават подобра личност. Тие ви помагаат во вашиот сопствен развој, а вие им помагате на ист начин. Тоа е неискажан заеднички договор што и двајцата го споделувате и целосно го разбирате.

Анализирајте го вашиот живот за да видите кој навистина ве познава, некој кој е свесен за вашите слабости и силни страни. Пријателите претставуваат рамо за плачење, но ако знаат само неколку аспекти од нас, како само нашата смисла за хумор, никогаш не можат да застанат покрај нас. Одржувањето многу пријателства може да биде тешко. Луѓето ќе се оддалечат од вашиот живот со текот на времето, но тоа е во ред.

Дали некогаш сте се чувствувале вака во одредени ситуации? Колку пријатели имаш?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Погледнете ги 28 познати личности на нивните матурски фотографии

Плавуша патува за Чикаго. Се качува во авионот и се сместува во прва класа…