во

10 чудни факти кои докажуваат дека нашето тело е мистериозен систем

Човечкото тело е уникатно. Тоа е многу комплициран механизам кој сè уште има многу тајни што научниците ги истражуваат со векови.

Но, зошто да не се обидеме да дознаеме кои се способностите на нашето тело и до каде можат да се протегаат?

1. Вашиот мозок е најголемото УСБ во светот.


Меморијата на вашиот мозок има доволно капацитет за складирање на 2,5 милиони GB информации. Ова се околу 300 години видео. Врвот на развојот на меморијата се јавува на 25 години и почнува да се намалува на 50-годишна возраст, освен ако не сте ја тренирале вашата меморија.

2. Вашето тело може да ги забави процесите за да ве заштити од давење.

Овој ефект се нарекува нуркачки рефлекс. Кога вашиот мозок сфаќа дека вашето тело е потопено во вода, го успорува срцевиот ритам што ја пренасочува крвта од вашите екстремитети на виталните органи за да се зачува кислородот. Колку подлабоко нуркате или останувате под вода, толку е побавно срцето.

3. Сте биле многу силни, кога сте биле бебе.


Новородените бебиња се многу силни за нивната големина и тежина. Ако бебето се фати за хоризонтална шипка, може да виси таму долго време, без да се умори. Овој палмарен рефлекс се наследува од нашите предци, кога новородените мајмуни мораат да ги држат своите мајки. На 3-годишна возраст, бебињата обично ја губат оваа способност.

4. Должината на сите крвни садови во нашето тело е доволна за да ја обиколи Земјата 2,5 пати околу екваторот.


Ако ги земете сите крвни садови од просечен возрасен и ги изложите во една линија, линијата ќе се протега над 160.000 километри. Ова е доволно за да се обиколи Земјата 2,5 пати. Нашето срце, во исто време, во просек пумпа 5,7 милиони литри крв во текот на целиот наш живот. Овој волумен е доволен за пополнување на 3 олимписки базени.

5. Машките гради можат да произведат млеко.


Сите луѓе, без оглед на полот, имаат млечни жлезди, млечни канали и брадавици. Машки брадавици може да се стимулираат за производство на млеко. Ова исто така може да се случи поради хормонална нерамнотежа предизвикана од тежок стрес.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Кога ќе ми кажат како треба да се понашам

Македонска дефинција на луѓето…