во , , ,

6 Собни растенија кои полека го нарушуваат вашето здравје

Собните растенија имаат тенденција да бидат сè попопуларни поради тоа што луѓе се вселуваат во мали станови. Кога ги украсуваат своите домови, луѓето може да изберат растенија кои всушност треба да ги избегнуваат затоа што можат да им го нарушат здравјето.

Дифенбахија

И покрај тоа што има прекрасни лисја, Дифенбахија е едно од главните растенија што може да доведе до интоксикација. Случајно изложување може да предизвика плускавци во устата, дијареја, гадење и повраќање, чувство на печење на устата и грлото, оток и болка.

Сансевиерија

Сансевиерија, популарно позната како „змиско цвеќе“ е собно растение кое се користи за украсување на куќата. Ова растение носи супстанца наречена сапонин, која може да биде токсична доколку се проголта. Бидејќи сапонините можат да предизвикаат гадење, повраќање и дијареја, подобро е да внимавате вашите мали деца или домашни миленици да не дојдат до него.

Алое

Растението Алое има различни намени и неговото присуство на оваа листа може да ве изненади! Според научниците, ова растение содржи супстанции кои се способни да предизвикаат дијареја, алергии и проблеми со бубрезите.

Џунџуле

Ако се проголта може да предизвикаат непријатност во гастроинтестиналниот тракт. Сокот од растението исто така може да предизвика осип на кожата.

Срцевиден Филодендрон

Филодендрон содржи супстанција наречена калциум оксалат која е способна да предизвика болка и тешкотии при голтање. Иако ова растение може да изгледа убаво, не заборавајте да внимавате на малите деца и домашните миленици да дојдат до него.

Ѓаволски бршлен

Исто како горенаведените растенија, ова растение има супстанции како калциум оксалат, што може да предизвика иритација на усните, јазикот и устата, прекумерно лигавење, па дури и повраќање.

Што мислиш?

23 поени
Upvote Downvote

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Неверојатна трансформација на поранешна зависничка од дрога

15 Работи во Јапонија кои прават сите да се чувствуваат сакани и згрижени