во , ,

6 теории за тоа зошто сè уште не успеавме да ги откриеме вонземјаните

Вонземјанин се дефинира како хипотетичко или фиктивно суштество од друг свет. Човештвото безброј години било опседнато со она што живее во универзумот, без разлика дали се работи за божества или мали зелени луѓе во неидентификуван летечки објект.

Кога во науката се разви технологија која нѝ овозможи да го истражиме универзумот, конечно сонот на секој земјанин стана реалност. Ќе можеме да докажеме дека не сме сами во вселената. Такви сме ние луѓето, социјални. Иако овие истражувања се популарни, некако не дојдовме до голем напредок, што се однесува до нашите вонземски соседи.

Што мислите, зошто сè уште не успеавме да ги откриеме вонземјаните? Или пак…тие веќе живеат меѓу нас?

4-димензионални суштества

Замислете како би изгледало едно дводимензионално битие. Би било рамно, бидејќи би немало длабочина. Дводимензионалното суштество не би можело да ги разбере или да ги погледне тридимензионалните битија како што се луѓето. Сега замислете како би изгледало четиридимензионално битие во нашата димензија.

Според оваа теорија вонземјаните постојат и можеби нè имаат откриено, можеби и живеат меѓу нас. Тие би можеле да постојат во истата димензија, како и луѓето, но луѓето не би можеле да го доживеат или разберат таквото битие.

Ова значи дека никогаш не сме сами. Пред да заспиете вечерва, погледнете ја вашата празна спална соба, можеби ве гледа некое четиридимензионално суштество.

Не се доволно развиени

Универзумот постои веќе 14 милијарди години, додека Земјата постои 10 милијарди години. Според оваа математика, луѓето дури во 21-от век почнале да се развиваат технолошки.

Првите луѓе поминувале низ многу фази, од ловци-собирачи до создавачи на градови и нации. Денес сите веруваат дека вонземјаните се неверојатно напредна и технолошки супериорна раса.

Оваа верзија ја промовираат филмовите и сериите, но подеднакво е веројатно дека, додека луѓето ги испраќаат сложените пораки во универзумот, вонземјаните допрва треба да го совладаат огнот.

Премногу се далеку

Универзумот е големо место, толку големо што е, всушност, бесконечно. Најбрзата потврдена честичка е фотонот, светлосната честичка. Со нашето сегашно разбирање на физиката, ништо не може да се движи побрзо од светлината.

Да претпоставиме дека луѓето некогаш ќе успеат да ја постигнат брзината на светлината, ова би била најголемата брзина за навигација. Најблиската ѕвезда до Земјата е Проксима Кентаури, која е оддалечена околу 4.22 светлински години. Ова значи дека би ни требале најмалку четири години да ја најдеме најблиската ѕвезда до Земјата.

Доколку научниците не ги откријат теоретските честички кои се движат побрзо од светлината, можно е дека вонземјаните едноставно живеат предалеку.

Што мислиш?

0 поени
Upvote Downvote

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

6 Морничави приказни за страшните кукли, после кои нема да можете лесно да заспиете

Животот е краток…