во , , , ,

Уметницата која создава уникатни скулптури од дрво и успева да не доближи до природата

Без разлика дали се работи за парче кора или падната гранка, често ги занемаруваме овие работи и ги оставаме да лежат на земја. Но, уметникот Дебра Берние гледа богатство во овие фрлени парчиња. Таа го користи својот магичен талент и ги трансформира кората и гранките во спектакуларни скулптури од дрво. Ајде да погледнеме некои природни духови и да добиеме идеја за тоа како човечките карактеристики се спојуваат заедно со природниот материјал.

Дебра има карактеристичен стил кој не може да се спореди со ништо друго.

Тука нема магија, само креативност. Дебра потекнува од Викторија, Британска Колумбија, и таму наоѓа парчиња дрво и потоа ги создава нејзините нежни фигури. Нејзините раце ги раѓаат заспаните лица на жените и изгледа како во секој момент ќе им се отворат очите.

Сите детали се издлабени во најизненадувачките агли бидејќи таа ги прави нејзините скулптури на таков начин што тие се усогласени со природните контури на материјалот.


Уметникот има уникатна визија за природата.

Дебра не ги гледа гранките или кората како нешто неживо. Таа вели: „Кога работам со дрво, никогаш не почнувам со празно платно. Секое парче дрво сега е скулптура создадена од галењето на брановите и ветерот“.

Скулпторката црпи инспирација од љубовта кон децата, животните и природата. „Готовите парчиња се одраз не само на мојот живот, на моето семејство и на моите деца, туку и на вечната, света врска што сите ја споделуваме со природата“, вели таа.

Љубовта кон овој вид уметност е во крвта на Дебра.

Таа била вљубена во природата уште од раното детство и чувствува среќа и благодарност што може да ја сподели оваа љубов и нејзината уметност со своите обожаватели.

Таа открива: „Девојката во мене сè уште е фасцинирана од облиците во дрвото, сонцето што блеска на водата, мазните сиви камења и солените алги. Едноставноста ми носи повеќе среќа отколку сложеноста. Се надевам дека ќе го споделам ова со другите“.

Дебра ги учи луѓето важна лекција за љубовта.

Секоја од дрвените скулптури на Дебра раскажува приказна. Фигурите ги откриваат темите на убавината, мајчинството и плодноста. Кога ќе ги погледнете скулптурите, може да почувствувате радост и тага. Работата на Дебра има за цел да не научи да препознаеме како природата сега е уметност и целта на човекот е да живее во мир со оваа природна хармонија.

Така, следниот пат кога ќе видите парче кора, паднат лист или скршена гранка на земја, можеби ќе сакате да направите нешто од тоа. Уметноста можеби веќе е таму.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Добро бре Трпе, како успеа со толкаво големо искуство, да излезеш од шини…

15 Познати личности кои речиси постојано поминуваат низ неочекувани трансформации