во , ,

10-те најголеми скулптори што ја променија историјата на уметноста

Низ историјата се појавиле многу скулптори чии дела го издржале тестот на времето. Можеби ги цениме поради нивната способност да создадат навистина реалистични фигури, а можеби пак ни се допаѓа тоа што ги поместуваат границите и ги надминуваат сите очекувања. Без разлика на нивниот стил, следниве 10 скулптори ги создале најпрепознатливите дела во западната историја на уметноста.

1. Праксител (4-ти век п.н.е.)

Иако е тешко да се дознае нешто повеќе за големите вајари од древна Грција, едно име го издржало тестот на времето. Праксител станал синоним за вајарството од древна Грција. Ниту една од неговите оригинални статуи не преживеала, но знаеме за неговите дела благодарение на римските копии од оригиналите. Неговото најпознато дел е „Афродита од Книд“, скулптура која е прв пример за гола женска фигура во природна големина. Ова дело со векови имало големо влијание врз претставувањето на женското тело преку вајарство.

2. Донатело (1386 – 1466)

Италијанскиот скулптор Донатело дал голем придонес во уметноста од италијанската ренесанса. Воглавно работел во Фиренца и голем дел од неговите творби се наоѓаат во овој град. Неговата бронзена статуа „Давид“ означила значителна промена во уметноста и почетокот на ренесансното вајарство. Неверојатниот реализам на дрвената скулптура од Марија Магдалена само покажува дека Донатело навистина бил пред неговото време.

3. Микеланџело (1475 – 1564)

Иако најчесто е поврзуван со цртањето фрески, Микеланџело најмногу сакал да прави скулптури. Тој верувал дека секое парче мермер содржи уметничко дело кое само чека да биде откриено. Иконската скулптура „Давид“ останува траен симбол на италијанската ренесанса и до денес ги инспирира уметниците. Микеланџело бил навистина посветен на неговата работа и творел сè до неговата смрт на 88 години.

4. Џан Лоренцо Бернини (1598 – 1680)

Можеби ниту еден уметник не го дефинира барокот како Бернини, чија импресивна кариера траела речиси 70 години. Како дете гениј, Бернини создавал големи мермерни скулптури уште кога бил тинејџер. Подоцна станал архитект во базиликата Свети Петар и го создал иконскиот плоштад пред базиликата. Бернини бил познат по неговата неверојатна способност да создаде движење и да ги долови емоциите со неговите дела. Со неговите раце, мермерот се претворал во меко месо кое изгледа толку реално, што ќе сакате да го допрете.

5. Огист Роден (1840 – 1917)

Што мислиш?

6 поени
Upvote Downvote

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

14 факти за Бутан, државата со бесплатно здравство и без бездомници

21 Девојки чии обиди за разубавување тргнале во погрешна насока