во , ,

10 од најопасните места на планетата Земјата поради луѓето

Можеби сте забележале дека ние луѓето настојуваме да го менуваме нашето опкружување со цел да го направиме поудобно. Додека повеќето места останале погодни за живеење, дел од нив се толку многу оштетени што повеќе не се безбедни за луѓето. Без разлика дали причината е запоставување, тестирање оружје или промена на климата, луѓето ја уништуваат Земјата со векови. Погледнете некои од најопасните места на Земјата благодарение на луѓето.

1. Островите Антракс

Во светот постојат три вакви острови кои биле користени од страна на САД, Обединетото Кралство и Советскиот Сојуз за тестирање биолошки оружја како што е антраксот.

Островот Груинард се наоѓа во Шкотска и бил користен од страна на Велика Британија за време на Втората светска војна. Бил прогласен како непогоден за живеење во доцниот 20-ти век. Островот Возрожденија се наоѓа во Аралското Езеро и бил поделен помеѓу Казахстан и Узбекистан. Советскиот сојуз го користел во 1950-тите. Планирале да го исчистат, но сојузот се распаднал пред да го направат тоа. Владата на САД го поседува и раководи со Центарот за болести на остров во близина на Њујорк. Кога сакале да го продадат морале да го одредат нивото на загадување.

2. Корејската демилитаризирана зона

Со должина од 250 километри и широчина од 4 километри, не постои поголема акумулација на нагазни мини во светот. Влегувањето во зоната претставува ризик за секого. Иако одвреме-навреме се случуваат упади, малкумина влегле и излегле безбедно. Границата е постојано под надзор што дополнително го отежнува влегувањето.

Ако сепак успеете да влезете во зоната, поголеми шанси имате да нагазите на некоја од мините отколку да ве уапсат.

3. Гилман, Колорадо

Гилман започнал како рударски град во 1886-та година за време на сребрената треска во Колорадо. Но денес е град на духови поради трајната евакуација во 1984-та година наредена од Агенцијата за заштита на околината.

Градот е напуштен поради загадување на водата со непрофесионалното рударство. На почетокот на 20-тиот век, во водата се нашле цинк, олово, арсен и сулфиди. Иако градот не бил голем, загубил население од околу 300 луѓе. Денес градот изгледа речиси исто како и во минатото. Искршени се стаклата, но домовите, зградите, па дури и личните автомобили стојат на нивно место.

4. Бикини Атол

Можеби имате слушнато за атомските тестови од 1950-тите во Бикини Атол, но никогаш нема да го посетите ова место. Благодарение на тестовите на САД, жителите биле преселени пред 71 година. На 1-ви март, 1954-та година, САД ја тестирала хидрогенската бомба Браво, нуклеарно оружје од 15 мегатони кое „избришало“ три острови. Островите останале непогодни за живеење поради експлозијата.

Почнувајќи во 1946-та, САД тестирала вкупно 67 нуклеарни направи на и околу Бикини Атол и Маршалските Острови. Верувале или не, има неколку луѓе кои живеат на островот и го одржуваат. Редовно ја тестираат почвата и бараат начин да ја намалат радијацијата.

5. Пичер, Оклахома

Пичер е одлично место за посета доколку сакате труење со олово. Градот бил напуштен по наредба од Агенцијата за заштита на околината поради бројните нелегални копања низ градот. Инженерите откриле дека 86% од зградите можеле да се срушат во секој момент. Но ова не бил единствениот проблем. Истражување од 1996-та година покажало дека 36% од децата во градот страдале од труење со олово. Низ градот има огромни купови токсичен материјал, а со ова се загадува и водата.

Што мислиш?

0 поени
Upvote Downvote

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

11 Слики кои го прикажуваат Женскиот VS. Mашкиот поглед на светот

Излева Цецето на чаршијата со модрица на окото, и Перт’о а прашуе…