во , , ,

12 Работи по кои Јапонците се разликуваат од останатите народи

Некултурно е во јавниот превоз да му го дадете своето место некому затоа што со тоа ја нагласувате неговата слабост, но затоа пак секаде има специјално означени места за стари лица и лица со посебни потреби.

Јапонците се посебен свет со уникатни правила на функционирање. Многу работи таму се поразлични отколку во останатите земји во светот.

Факти за Јапонците:

Туристите ќе ги познаете и по позата на телото, нешто што локалците го нарекуваат „грб на мачка“, додека Јапонците обрнуваат многу големо внимание на држењето на телото и секогаш се исправени.

Јапонците користат помалку парфеми од другите нации и на прво место им е хигиената и мирисот на чистота.

Јапонките, особено постарите, се облекуваат поконзервативно, па не носат голи раменици и длабоко деколте, плус се покриваат со облека за кожата да не им биде изложена на сонцето.

Чевлите мора да ги соблечете, а во домовите имаат посебни влечки за во тоалетите затоа што целиот дом го сметаат за чисто место, а тоалетот за „нечисто“.

Редовна практика е Јапонците да ги кријат тетоважите, тие таму не се толку опуштени како кај нас, па ставаат специјални фластери на нив кога одат на работа или некое јавно место.

Сепак, и кај нас на некои работни позиции тетоважите се недозволени и вработените ги прикриваат, но во Јапонија тоа е почест случај.

Не одобруваат близок контакт со телото, па при средби не сакаат прегратки и бакнежи, најприфатлив физички контакт им е ракување.

На улиците ако пронајдете изгубени клучеви, очила за сонце и слично не смеете да ги земате за да го барате сопственикот, треба да ги оставите или само да ги ставите на повидно место за тој сам да ги пронајде, а во случај да има многу вредни предмети, тогаш треба да ги однесете во полиција.

Не е препорачливо да се јаде и пие на јавни места – иако не е строго забрането сепак тие се многу чувствителни за чистотата, па се загрижени дека тој што пие/јаде ќе остави отпад зад себе.

Сепак, во последно време младите Јапонци почнаа да ужинаат при движење, но со голема претпазливост

Некултурно е во јавниот превоз да му го дадете своето место некому затоа што со тоа ја нагласувате неговата слабост, но затоа пак секаде има специјално означени места за стари лица и лица со посебни потреби.

Во Јапонија таксистот ќе ви ја отвори вратата од возилото.

Оставањето бакшиш не е практика во Јапонија затоа што услугата е на врвно ниво и се знае дека работниците во услужната дејност даваат сѐ од себе, па не им е потребна дополнителна мотивација, само треба културно да им се заблагодарите.

Не треба да зборувате гласно на телефон на јавно место, а соседите во Јапонија може дури и да ви изреагираат ако многу доцна навечер го користите тоалетот, до толку се чувствителни на звуци.

Не е редновна практика јавно да покажувате емоции на припадници на спротивниот пол, а пријателствата помеѓу мажите и жените не се многу чести, дури до 8-9 годишна возраст девојчињата и момчињата многу се срамат од спротивниот пол и при тимски активности дури седат на различни страни.

- Следна Страница -

Што мислиш?

27 Поени
Upvote Downvote

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

10 Видови на пријатели кои сите ги знаеме премногу добро

12 Фасцинантни „пред и потоа“ фотографии кои ќе го променат начинот на кој го гледате светот и историјата