во

15+ Најмудри цитати на Џорџ Бернард Шо: „Сè што можете да купите со пари, веќе е евтино“

Драматургот и романсиер Џорџ Бернард Шо бил извонреден комичар, човек со остар јазик и чист ум…

Во 1925 година, кога му била доделена Нобеловата награда за литература, Шо изјавил дека тоа е веројатно само „знак на благодарност затоа што тој не објавил ништо таа година“. Шо го одбил паричниот бонус што ја придружувал наградата, а потоа почнале да му пишуваат да ги земе парите и да им ги даде на луѓето на кои им се потребни. Шо одговори саркастично: „На Алфред Нобел сè уште може да му се прости што измисли динамит. Но, само непријателот на човечката раса може да ја измисли Нобеловата награда“.

Реклама

По смртта на неговата сопруга Шарлот, писателот не бил тажен вдовец, објаснувајќи го тоа со зборовите „по четириесет години љубов и лојалност, слободата може да се покаже како добра“.

Бернард Шо бил вегетаријанец. На 70-годишна возраст, на прашањето „Како се чувствуваш?“, Тој одговорил: „Одлично, ми пречат само лекарите кои тврдат дека ќе умрам ако не јадам месо“.

Се залагал комплицираната англиска азбука да се реформира и поедностави, па во тестаментот оставил 367.000 фунти, што е околу 27 милиони дeнари, на оној кој би ја поедноставил англиската абецеда по примерот на кирилицата.

Кога наполни 90 години, тој одговори на истото прашање: „Се чувствувам одлично, никој повеќе не ми пречи: оние лекари кои ме исплашија со зборовите дека не можам да живеам без месо, одамна починаа“.

Тој починал на 94 години.

Најмудрите цитати на Бернард Шо

„Учтивоста не расипува ништо. Разликата во возраста не расипува ништо. Родителското мислење не расипува ништо. Лекарите уништуваат сè. Само тие“

„Запомни пријателе: Сè што може да купиш со пари е веќе евтино!“

„Можеби сте во право, но што вреди за вас тоа ако сопругата плаче?“

„Соништата се остваруваат само за оптимистите. Песимистите имаат кошмари.“

„Прашањето „што ќе мислат луѓето?“ – мора да биде на последното место. Всушност, никој не се грижи што мислат луѓето. Тоа е твојот живот.“

„Пред да ја излеете душата, проверете дали „садот“ не протекува!“

„Колку е постара и помудра личност, толку помалку желба има да ги среди работите. Таквата личност само сака да стане, да посака сè најдобро и да замине.“

„Не брзајте да му помогнете на некој што не ве замолил за помош. Не советувајте некој што не ве прашал за совет. Ценете се себе си, вашиот збор, вашите мисли.“

„Сега, кога научивме да летаме низ воздухот како птици, да пливаме под вода како риба, ни недостасува само едно: да научиме да живееме на земјата како луѓе.“

„Искреноста и лојалноста се скапи подароци што не треба да се очекуваат од евтини луѓе.“

„Понекогаш треба да ги насмеете луѓето за да не ве убијат.“

„Пријателството помеѓу маж и жена е врска или на поранешни или идни љубовници.“

„Обидете се да го добиете она што го сакате во спротивно ќе бидете принудени да го сакате она што го добивате.“

„Само будала може да слави години на приближување кон смртта.“


„Сакајте ги мажите. На нив навистина им е потребна таа љубов. Зад секој голем човек стои жена која веруваше во него и навистина го сакаше.“

„Луѓето се најмногу заинтересирани за работи што воопшто не ги засегаат.“

„2 проценти од луѓето – мислат, 3 проценти – мислат дека мислат, а 95 проценти умираат отколку да мислат.“


Супер Акција: -20% Попуст
Бесплатна достава над 2000 ден.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Најубавите честитки и пораки за 8-ми март

Се има, се може: 91.000 работници на „Mercedes“ ќе добијат бонус од 7.300 евра