во , ,

6 Пати плажата се покажа како место за мистерии

Реклама

Веројатно ништо не е толку релаксирачко како сончев ден на плажа. Но, и најбезгрижниот одмор овие мали момци можат да го уништат доколку неочекувано наидете на нив. Овие морски суштества, полжави, морски ѕвезди, па дури и змии, се убави, но отровни и можеби лежат веднаш до вас додека се сончате.

1. Португалски Man o’ War

Иако Португалецот изгледа како медуза, тој всушност е животно кое е создадено од другите помали животни наречени зооиди. Португалецот може да даде болен убод што е доволно моќен да убие риба. Овие животни живеат во Атлантскиот и Индискиот Океан. Иако ова не се случувало често, имало случаи кога „португалскиот човек од војната“ убивал луѓе.

2. Конусни полжави

Ако некогаш сте биле на плажа, сигурно сте виделе шарени школки како лежат на песокот. Следниот пат кога ќе го направите ова, бидете внимателни бидејќи овие школки може да содржат отровни полжави. Полжавот, доколку е вознемирен, може да го испука својот харпун и да навлезе во човечка кожа. Колку е поголема и посветла лушпата, толку е поопасен полжавот што живее внатре. Додека помалите прават помалку штета, убодот на поголемите може да биде фатален.

3. Морски ежови

Морските ежови се животни кои ги населуваат сите океани ширум светот. Со нивните остри шила, тие многу ефикасно се бранат. Нивните убоди може да предизвикаат сериозна штета на луѓето и, ако се прободат, може да ја оштетат кожата, па дури и коската. Сепак, за оние кои сакаат да собираат природни сувенири, исушените лушпи од морски ежови – овие прекрасни тркалезни лушпи – се безопасни.

4. Морска змија со клун

Познато е дека морската змија со клун е еден од најагресивните видови меѓу морските змии. Тој е исклучително отровен, па дури и може да предизвика смрт кај луѓето. Иако тие обично не се склони да напаѓаат луѓе, тие сепак може да се обидат да се заштитат себеси ако се чувствуваат во опасност.

5. Морска ѕвезда со круна од трње

Оваа морска ѕвезда го добила своето име поради остри отровни шилци кои личат на трње. Продира во ткивото на своите жртви и вбризгува отров внатре. Кај луѓето, отровот од трн предизвикува различни непријатни последици, вклучувајќи остра болка на местото на перфорацијата и гадење што може да трае неколку дена.

6. Син змеј


Ова мало сино суштество не е толку слатко како што изгледа. Синиот Глаукус или Синиот змеј е морска голтка која расте до максимум 3 сантиметри. Сепак, успева да се храни со Португалецот man o’ war, огромната медуза што ја споменавме погоре. Змејот го акумулира отровот на португалскиот човек на војната и може силно да убоди ако се чувствуваат во опасност или дури и ако едноставно ги допрат случајно.

Бонус: Овие песочни скулптури формирани од силни ветришта што го еродира замрзнатиот песок.

Дали знаевте за овие жители на плажа? Дали некогаш сте ги виделе за време на одмор на плажа?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

8 Најбрзи суперавтомобили во светот

12 Трикови на плажа кои можат да ви го спасат летото