во ,

7 нови видови на пајаци кои повеќе изгледаат како скапоцени камења

Откриени се седум нови видови шарени пајаци пауни и подготвени се да ги покажат своите прекрасни бои. Пајаците-пауни иако сепак се пајаци изгледаат помалку застрашувачки од повеќето нивни роднини. Секако новите видови пајаци се откриени во Австралија.

Додека женките имаат повеќе досадна, црна, кафеава и беж боја, мажјаците зрачат со флуросцентни разнобојни тела со надеж дека ќе привлечат женки. Мажјаците се обидуваат да ги намамат дамите, мавтајќи со стомакот и нозете, како да танцуваат.

Со голо око нивните „танци“ не се забележуваат, но кога се набљудуваат подобро можат да се забележат комплексните танци. Новите пајаци пауни, опишани во списанието Zootaxa, се нарекуваат Maratus azureus, Maratus constellatus, Maratus laurenae, Maratus noggerup, Maratus suae, Maratus volpei и Maratus inaquosus.

Што мислиш?

9 поени
Upvote Downvote

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Сопствениците на кучиња креираат интересни фотографии од своите миленици со човечки раце

Дете опишало што прават неговите родители во изолација: “Тато лежи како трут, мама пие кафе, нема ручек”…