во , ,

15 факти што докажуваат дека светот е многу почуден отколку што мислиме

Нашиот свет е полн со неверојатни и понекогаш неочекувани факти. Со овие информации не само што ќе научите нешто ново, туку и ќе се расположите. Овие факти ќе го променат начинот на којшто го гледате светот.

1. Во Франција е дозволен брак со мртви луѓе

Во Франција, постхумните бракови каде што еден од сопружниците е мртов се легални. Овој вид брак е легален и во Кина и во Судан. Поднесени се дузина барања во Франција од 20-тиот век до денес, и повеќето се одобрени.

2. Очите на нојот се поголеми од неговиот мозок

Очите на нојот често се споредуваат со топчиња за билјард. Нивните очи се толку големи што во черепот може да се смести само мозок со големина на орев. Масата на мозокот на нојот е 2 пати помала од онаа на очите.

3. Пилата е измислена како помагало за породување

Во 1830-та година, ортопедот Бернхард Хајн го направил првиот хируршки инструмент за сечење коски во кој била вклучена и пила. Пилата била неверојатно корисна при симфизотомија, алтернатива на царскиот рез.

4. Во Исланд било забрането да се галат кучиња цели 60 години

Забраната била ставена во 1924-та година откако се открило дека кучињата се преносители на тенија. Овој паразит е особено опасен бидејќи може да предизвика сериозни инфекции, па дури и слепило. Во 1984-та година забраната била тргната, но во текот на тие 60 години мачката станала омилено домашно милениче.

Што мислиш?

8 поени
Upvote Downvote

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

10 школски трикови кои ќе им се најдат на учениците и студентите

17 Холивудски ѕвезди кои го откриле “еликсирот на младоста”