во , ,

12 Неверојатни оптички илузии кои ќе си поиграат со вашиот ум

Оптичките илузии отсекогаш биле интересна тема за нашите читатели. Затоа овој пат успеавме да најдеме уште неколку кои ќе го заинтригираат вашиот ум.

Проверете колкава е вашата моќ за перцепција?

1. Оваа е едноставна. Колку моливи гледате? Очигледно е…Седум!..Чекај…да не се 6?…Не…па колку се?

2. Затворете го левото око и гледајте во крукчето. Како што се движи лево – десно, би требало да помине низ вашата слепа точка и потполно да исчезне. Можеби ќе мора да се приближите малку повеќе до екранот за да го постигнете овој ефект.

3. Загледајте се во месечината доволно долго и ѕвездите ќе почнат да бледнеат. Колку од нив ќе исчезнат.

4. Како што се сечат мачите кругови со големите така ни се чини дека го бришат и го исцртуваат квадратот. Но, таа линија ја нема…нашиот мозок се обидува да го визуелизира и да ги потполни празнините.

5. Гледајте во црвената точка и сивите дијагонални линии после одредено време ќе исчезнат.

6. Иако на прв поглед не ви изгледа така, овие линии се вертикални, прави и паралелни.

7. Ова веќе сме го имале, но за оние кои не успеале да му влезат во штос – рибите не се движат. Единствено нешто кое се менува овде се боите.

8. Што гледате? Жолти стрелки кои насочуваат кон лево, или зелени кои насочуваат кон десно? Нема точен одговор, зависи од човек до човек.

9. Дали гледате виолетови кругови? Ако доволно долго се загледате во крстот, ќе забележите дека постои само зелена точка која кружи наоколу, а останатите се исчезнати.

10. Погледнете ја сликата од блиску, а потоа и од 1 метар оддалеченост. Што пишува?

11. Поминете со маусот низ сликата. Дали правецот на движење се менува?

12. Дали ѕидовите на оваа куќа гледаат кон надвор или кон внатре?

Што мислиш?

6 поени
Upvote Downvote

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Мажите знаат да кажат: Жени, не се возбудувајте премногу ако трчаме по вас…

25 “Извезени” тетоважи се новиот тренд во светот